Molnár Kristóf

Molnár Kristóf

Az uralkodó

2021. március 04. - Molnár Kristóf

     – Megmondom őszintén, nem volnék jó király mondta a fáradt munkásember, ahogy a politikára terelődött a szó, és mélyen belenézett a szemembe –, így aztán megítélni sem tudom sem az uralkodókat, sem a kormányokat. Legtöbbünknek nem való a hatalom. Én konkrétan visszaélek a sajátommal, ha jobban belegondolok. Vegyük például a testem, legyen az egy ország, ahol a sejtjeim a nép. Hát foglalkozok én velük? Dehogyis! Bár nagyon jól tudom mire vágynak, több pihenésre, többféle mozgásra, másfajta ételekre. De én nem törődöm ezzel, éhségre inkább elszívok egy cigit, elégedetlenség ellen pedig jó a bor. Még szép, hogy lázad a testem. Elromlik a hangulatom, zsörtölődöm, hogy nem azt csinálom amit kellene, így aztán erre jöhet még egy kis bor, meg cigi, hogy kellően lefoglaljam az öntisztító mechanizmusokat. Elvigyorodott, kuncogott kicsit. Beindul a testrendőrség, megvéd a káros hatásoktól, már amennyire tőle telik.
     Meglepő társalgásokat hozhat egy bolt előtti sorban állás.
     – Egyáltalán, miért akar bárki hatalmat azelőtt, hogy magán uralkodna? Megmondom én, nem tud! Én se tudok. Én is mindent csak magamnak és esetleg mások kedvére teszek. Hiszen az időmet és erőmet pénzért adom kölcsön a munkáltatónak. Mintha a májsejtjeim oxigénért dolgoznának, vagy mi kell nekik, már nem is tudom. Bámult egy kicsit maga elé, majd körbenézett. Meg aztán, mi kinek a testében vagyunk a sejt? Megrészegít a hatalom, hogy magaménak tudhatom és irányíthatom ezt a testet, hogy bár semmi kedve, de akkor is kikelek az ágyból, mert én azt gondolom, hogy kell. Adom a parancsot az izmoknak, hogy dolgozzanak, ahogy a főnök nekem, hogy mi a mai munka. Cipekedni? Én se akarok egész életemben, mégis csinálom, mintha nem lenne más. Mert hát, végül ezt is el kell végeznie valakinek. A bolt ajtaja felé pillantott. Mert úgy érzem nem is tehetnék másképp. Csak azt, amit tanultam, amit tudok. Hát a sejtjeim is mit csinálnának mást, mint amire hivatottak, nem igaz? Kuncogott egy kicsit, aztán köhécselt. Halkan megjegyezte, hogy jó volna most egy cigi, aztán nyílott a bolt ajtaja, és ő intett, majd bement.

Dunaföldvár, 2021. január 5.

A messziről jött ember

     – Gyere, gyere – lépett elém egy barátom a kocsmában –, ezt neked hallanod kell! Hátha te megírod a történetét – és szinte elráncigált a társaságtól. Kedélyesen elnézést kértem és kezemben a sörömmel követtem őt a sarokban lévő asztalhoz, ahol már egy nagyobb csapat nevetgélt. – Nagyon nem tudjuk eldönteni, hogy a fickónak elment az esze, vagy csak hatalmas fantáziája van. Örülök, hogy megláttalak, ti ketten biztos jól megértitek majd egymást! Vele beszélj – és ezzel bemutatott egy göndör, sűrű, fekete hajú, enyhén kreol bőrű, félrészeg férfinak, akinek a nevét elsőre nem is hallottam.
     A többiek rögtön helyet szorítottak mellette, és szinte egyszerre kezdtek bele, miféle elképesztő meséket hallottak tőle. Ez a valaki egyenesen azt állította, a jövőből érkezett, rögtön biztatni kezdték, hogy ismételje el nekem a történetét. – Jaj, srácok, ne már – ingatta a fejét, miközben még egy kört rendeltek neki.
     – Szóval a jövőből? Történelmi kirándulás, vagy csak szabadság? kérdeztem tőle nevetve. Ő fújt egyet, és láthatóan igyekezett összeszedni, hogyan is fejezhetné ki magát.
     – Nem, én menekültem. Úgy érzem itt végre elengedhetem magam. nézett rám félig mosolyogva, ám tekintetében azt láttam komolyan gondolja. Észrevette meglepettségemet. Nem kell megijedni, nincs még vége a világnak ott sem. Valaki oldalba bökte, hogy a mesterséges intelligenciáról meséljen, mások pedig kérték, hogy részletezze, ki az a Mindenki.
     – A mesterséges intelligencia fejlődése megszüntette a háborúkat meg az értelmetlen vitákat, amikor létrehozta a TényTárat a világjárvány után. Rögtön félbe is szakították a kérdéssel, hogy miféle világjárvány, meg hogy eddig erről nem volt szó. Ha jól emlékszem valamelyik koronavírus ijeszti meg annyira az emberiséget, hogy évekig korlátozták a saját szabadságukat, bezárnak a kocsmák meg maszkban kezdenek járni, hogy nehogy elkapják.
Az értetlen kérdések nem maradtak el a tömegből Mi az a koronavírus?
     – Ez valami nemesi betegség? Lehet, hogy csak a királyokat támadja meg! zavart kuncogás és nevetés hullámzott körülöttünk. Biztattam, hogy meséljen tovább a TényTárról, túlságosan is érdekelt, hogyan szüntette meg a háborúkat.
     – Nos, a tények olyanok, amikkel vitatkozni lehetetlen. Épp ezért, akik nem fogadták el ezeket, azokat nem vették ezután komolyan. Van itt, aki kétségbe vonja a bárki által megtapasztalható gravitációt, például? körbenézett, de mindenki csak a fejét ingatta. Mindjárt gondoltam. Így kell elképzelni ezt is. A tudás, és az egymás tanítása elterjedt, akik nem értettek egyet bizonyos dolgokkal, később be kellett látniuk tévedéseiket. Senki sem akar hülyét csinálni magából mindenki előtt. Elképesztő fejlődés vette kezdetét, a hazudozókat és butákat egész egyszerűen kizárták a közéletből. Aki önös érdekből igyekezett hatalomra vagy vagyonra szert tenni, ellehetetlenítette a többiek hozzáállása. Egyszerűen senki sem figyelt rájuk tovább. Eleinte különböző kisebb alternatív csoportok jöttek létre, de támogatás híján gyorsan feloszlottak. Óriási fejlődés vette kezdetét, a közös tudatosság szintje emelkedni kezdett.
     – Aztán jött Mindenki, igaz? bökték oldalba páran kacagva. Egy pillanatra összeráncolta homlokát, mint akit egy rossz felvillanó emlékkép gyötör.
     – Még gyerekkoromban történt, amikor a közös elme, Mindenki, megerősödött és terjedni kezdett.
     Ezt a kijelentését általános hahotázás követte. Rögtön beszólások és idézetek repkedtek.
     – Mindenki egy!
     – Egy mindenkiért, mindenki egyért!
     Valaki hányást imitálva hadonászott a levegőben Nézd, nézd, így jött minden ki!
     Ő láthatóan kínjában kacagott. Most ez tényleg viccesnek tűnik, pedig nem az. Már évezredek óta fejlődött, és ahogy látom, itt is jelen van, mélyen az elmétekben. Továbbra is csak röhögtek a többiek. Ez mind igaz! Nem értitek? Egyszerűen nem veszitek komolyan az üzenetet, pedig az összes alapot tudjátok, ismeritek. Ti még mindig inkább hisztek a Mikulásban meg Jézusban, mint saját magatokban.
     Erre rögtön újabb beszólások érkeztek. Na, azért ez nem egészen így van! Mégis hogy képzeled?
     – Tudjuk, hogy sem a Télapó, sem Isten nem létezik! Ez azért merész kijelentés volt és a tömegből azonnal érkezett is rá válasz. Csak a magad nevében beszélj!
     – Csak nem, hogy Mindenkit is így feldühítetted és ezért kellett menekülnöd?
     – Á, semmi ilyesmi, csak nem akartam állandóan figyelni. Ti még olyan felszabadultak vagytok, nem foglalkoztok egy csomó dologgal, nekem ez a hozzáállás nagyon tetszik! Ahogy félvállról veszitek meg elhárítjátok a felelősséget a kényelemért. Nektek itt sosem kell felnőni! Valaki más mindig megoldja a dolgokat, akármit tesztek, vagy nem tesztek. Ti még játszhattok kedvetekre!
     Valaki erre rögtön megrángatta a vállát. Na, na, várjál, ezt most hogy érted? Szóval mi itt mind gyerekek vagyunk szerinted? Meg nem vállaljuk a felelősséget?
     – Ti mind tudjátok, hogyan lehetne jobb a világotok, de nem tesztek érte semmit, csak panaszkodtok, meg másokra mutogattok. Szerintem ez vicces és félelmetes egyszerre.
     A tömeges felháborodás moraja felcsapott, ráncigálni kezdték. Páran értetlenül kérdezgették egymást és próbálták a többieket megállítani. Ő egészen nyugodt maradt, megitta az italát, majd feltett kézzel felállt és kiáltozva csitítgatta a tömeget.
     – Most el kell mennem vécére, de rögtön visszatérek, és folytatjuk, elmagyarázok mindent, rendben? Ezzel szépen kihátrált a tömegből, ami zúgolódva oszlani kezdett, páran új kört rendeltek, vagy félreállva igyekeztek értelmezni egymás között a hallottakat. Az üres sörösüvegemre néztem, majd a barátomra, aki idekísért. Alig bírta abbahagyni a halk kacagást.
     – Ez elképesztő, nem? Ki talál ki ilyeneket? Rápillantott az üres üvegre, amit markolásztam. Kérsz még egyet? Bólintottam. Még fél órát vártunk rá, de már nem talált vissza az asztalhoz. Meglógott innen is.
     Ez még 2010 környékén történt és egyáltalán nem vettem komolyan. Feledésbe merült a sok hasonló kocsmai estével együtt. Csak mostanában ugrott be, ahogy vettem fel a maszkot a bolt előtt. Kicsit meg is ijesztett, és azóta nem megy ki a fejemből.

Dunaföldvár, 2020, december 5.

süti beállítások módosítása