Molnár Kristóf

Molnár Kristóf

14 - Pazarolni könnyű

-> Passzus

2019. január 03. - Molnár Kristóf

Annak, hogy óriási mértékben szemetelünk, mindössze egy oka van, és az nem a pénz.

Kényelmes.

Legtöbb esetben a szemét nem kerül szétválogatásra, a kajamaradék pedig komposztálás helyett a kukában köt ki, mégpedig azért, mert az egyszerűbb, és éppen nincs kedvünk hozzá. Ismerős helyzet lehet mindenkinek ebben a túlhajszolt világban, ahol éppen elég nyomás nehezedik az egyénekre a társadalomba való beilleszkedés és megfelelési kényszer formájában. Sokan pedig egyenesen úgy gondolják, ez nem az ő dolguk. A szemetet majd eltakarítja valaki más, akinek ez a munkája.

A pénztárosnő szó szerint zokon veszi, ha nem kérek műanyag szatyrot a megvásárolt termékekhez. Neki egyszerűbb, gyorsabb, higiénikusabb egy kőolajból származó hosszú láncú, lebomlásra képtelen polimerből álló, átlátszó, egyszer használatos valamibe csomagolni a súlyméréshez. Könnyen gondolhatnánk azt, nincs is ezzel semmi baj, csak azért, mert ezek a szennyező anyagok nem az udvarunkat csúfítják. Hanem más tájakon, esetleg más földrészeken halmozódnak, betolják a föld alá, és amit nem látunk, az nincs, ugye.

De ez nem így működik. Ha nem látom a mikrobát, bacilust meg vírusokat, akkor nem is léteznek? Az rendben van, hogy 10 liter tiszta ivóvízzel leöblíted a wc-t, miközben több országban szinte szomjan halnak emberek? Miért nem használt vízzel öblítünk? Elgondolkodtál már azon, a papír zsebkendő és szalvéta előállítása, csomagolása, szállítása mennyi energiát és erőforrást kíván? Valamint ezek jól helyettesíthetők újrahasználható, mosható textillel. Egy bolygón élünk mindannyian, közösen kell vigyáznunk rá.

 

Dunaföldvár, 2016 október 22.

süti beállítások módosítása