Molnár Kristóf

Molnár Kristóf

4 - A szobaegér tudománya

-> Passzus

2019. január 03. - Molnár Kristóf

Mire valók a fogak, és miért van nyál a szánkban?

Falatozzunk.

Mint rágcsáló, azt gondolom, tudnék erről mit mesélni. A legtöbb ember tudatában sincs annak, hogy helytelen étkezési szokásaival okozza magának a gyomorpanaszokat és az ebből kialakuló betegségek kockázatát növeli. Alapos rágás nélkül a táplálék csak forog a savakban, és erjedni kezd. Feleslegesen nagy terhet ró a szervezetre, mivel nincs felkészülve ekkora mennyiségű hatalmas darab étkekre.

A fogak azért vannak, hogy apró darabokra zúzzák a falatot. Ha ezt nem tesszük meg, a gyomorsav nem képes hozzáférni a belsejéhez. Komolyan azt gondolják, hogy az emésztőnedvek olyan erősek, hogy gond nélkül megbirkóznak bármivel? Ha éppen nem születtünk kutyának, akkor bizony ez a fajta táplálékbevitel súlyosabb problémákat is okozhat, mint a puffadás, vagy a savasodás. Erjedést, rothadást idézhet elő, különféle nem kívánatos gombák elszaporodását a szervezetben.

A nyál arra való, hogy azonnal megkezdje az előemésztést, segítse lebontani a szénhidrátokat, a fehérjéket, és megkönnyítse a gyomor dolgát a hasznosítható vitaminok és tápanyagok feldolgozásában. Ehhez viszont el kell vegyülnie. Vagyis a lehető legnagyobb felületen érintkezni kell az étellel. Más szavakkal, addig kell forgatni, rágni a falatot, amíg pépessé nem zúzzuk. Így lenyelni is könnyebb, nem akadhat a torkunkon.

Étkezni fontos. Nem érdemes elsietni. Eleinte jobb számolni, hányszor is rágunk meg egy falatot. Pár nap alatt érzékeljük a különbséget. Például abban, hogy kevesebb is elég, és sokkal táplálóbb. Jó étvágyat, és kitűnő egészséget kívánok!

 

Dunaföldvár, 2015. június 24.

süti beállítások módosítása