Molnár Kristóf

Molnár Kristóf

7 - Szemle sütve

-> Passzus

2019. január 03. - Molnár Kristóf

Mindenki arról beszél, miért nem szúrja a szemét szemét a szemét?

Érthetetlen.

Kedves Emberek! Sokukat hallottam morgolódni, és úgy tűnik, mindenki egyetért abban, hogy a szemétnek nem a természetben van a helye. Bárkitől is idéznék, a lényeg ugyanaz. Bosszantó szembesülni a butaság és lustaság keverékével. Az ember lemegy a partra, és mit talál? Üres sörös dobozokat, csalis tégelyeket, üvegeket, szatyrokat. Mert a nagyképű apuka lejön kocsival horgászni, és a csalis tégely üresen már nem fér el a csomagtartóban. Mert a nagyon vagány csávók lemennek napozni és fürdeni, közben megisznak pár sört, a dobozt, ami üresen sokkal könnyebb és kisebb helyen is elfér, azt már ciki hazacipelni. A sor végtelenségig folytatható.

Változtatni kell! Szemléletváltás szükséges, mint mikor eleink rájöttek, hogy nem jó egy városban, ha mindenki oda vizel meg ürít, ahova neki jól esik. Előbb-utóbb elszaporodtak a betegségek és fertőzések, pedig milyen egyszerű volt csak kiönteni az ablakból a bilit. Ugye ez manapság már elképzelhetetlen. Mert az civilizálatlanság, és undorító is. Akkoriban meg kellett tanítani az embereknek, hogyan töröljék ki a feneküket, sőt, hogy egyáltalán megtegyék! El tudják képzelni milyen büdösek lehettek előtte?

Na, most kérem szépen, ha eldobom a szemetet, és nem látom, az nem azt jelenti, hogy az megszűnt létezni, és nem veszélyes többé a környezetünkre. Az ökoszisztéma bolygatása és tönkretétele ránk is nagy hatással van, mert – és lehet, hogy most valami meglepőt fogok mondani –, mi is a részei vagyunk. Akármennyire is azt hihetnénk, hogy tudjuk magunkat függetleníteni a természettől, és hogy uralkodunk rajta, ez csak illúzió. Ugyanannyira a részei vagyunk, mint egy fa, egy hangya, vagy a folyóvíz. Több tiszteletet a Természetnek!

 

 Dunaföldvár, 2015. augusztus 6.

süti beállítások módosítása